Medveten: Fördommar och frågor - Vad vill du veta av andra?

Genom att tala upprepar du bara information du redan vet - när du frågar har du chansen att lära dig någonting nytt. Därför undrar jag lite vad för slags frågor du ställer till människor du möter? Vad vill du veta av dom?
Du vill antagligen få en uppfattning om vilka de är, men hur gör du det?

Jag brukar alltid ställa följdfrågor för att få något slags djup i konversationen då jag helt ärligt egentligen avskyr ytliga konversationer som inte ger mig någonting. "Vad jobbar du med?" och "hur gammal är du?" eller "vart bor du?" är frågor som kan starta ett samtal, men långt ifrån fördjupa en uppfattning om en människa.
Personen kanske svarar att hen jobbar på ett Café, är 23 år och bor i hornstull, stockholm. Men vad säger det dig egentligen?
 
Jag är väldigt nyfiken.
Jag skulle vilja veta saker om personen, inte bara ytan av personen.
Därför skulle jag vilja veta vad personen känner kring sitt arbete? Brinner den för bakning? Trivs den med sitt jobb? Vill den jobba med något annat eller skulle den vilja jobba där resten av livet och om inte, varför inte och varför jobbar hen där nu då och inte byter till det den vill?
 
Personen kanske ÄLSKAR sitt jobb, andas sitt jobb och skulle en dag vilja äga sitt eget Café, för hen ser hur mycket en simpel sak som en fika kan föra samman personer och älskar att höra alla besökares olika historier.
 
Eller så kanske personen HATAR sitt jobb, men får aldrig något annat förbannat jävla jobb fast att hen sökt för personen har ingen utbildning så hen funderar på att gå en utbildning, men vet inte riktigt inom vad så personen fortsätter jobba och fundera över framtiden och känner sig kanske till och med lite förvirrad.
 
Plötsligt kan en konversation få mer betydelse och ge mer nyanser av en person än bara den hårda ytan. För det är ytan, om man inte skrapar på den, som ger fördommar.
 
 
Självmedveten | Frågor | |
Upp