Medveten: Lyssna! men inte till orden - kallprat

 
Hur mycket lyssnar du på andra? Lyssnar du på vad de säger eller tänker du bara på vad du ska svara medans de talar? Jag är personligen helt förbluffad över hur lite folk lyssnar nu för tiden. "Jag jag jag".
Jag kanske inte är den som ska tala, jag har ju denna plattform för att få ut mina tankar och åsikter, men jag brukar i "vanliga livet" lyssna och verkligen försöka ta in vad personen säger, eller snarare vad syftet med konversationen är.
 
Ibland kan man lyssna utan att se till orden, utan bara till syftet med konversationen.
Vad vill personen mig?
Skapa kontakt? Fråga en genuin fråga? Nyfiken av mig? Vänlighet? Tacksamhet?
 
Om du träffar en kollega som du enbart träffat en gång tidigare och hen säger "hej! hur var helgen?" betyder det att personen verkligen vill veta vad du gjort i helgen? antagligen inte. Gör detta kollegan till en dålig människa? nej verkligen inte, tvärt om. 
För om du ser till syftet med meningen så säger personen "Hej, jag visar mig vänlig mot dig genom att försöka visa ett intresse för digg, snäll kommentar som kräver interaktion"
varpå du kanske svarar något i stil med "jotack, helgen var bara bra. Var ute på bio, hur var din helg?" då du egentligen säger "Jag tar emot din vänliga kommentar och visar vänlighet tillbaka genom att svara och ge tillbaka frågan"
 
Detta är ett sätt jag ofta betraktar på håll och ställer mig frågan - vad försöker personen egentligen säga till mig under alla ord? Detta kanske låter jätteflummigt men ack vad intressant jag tycker det är!
 
Så nästa gång du funderar på vad "kallprat" är bra till och tänker gå iväg utan att säga något, kom ihåg att detta kan ge dig och din persona subtila "goda vibbar".
Du vet när du får en känsla "jag gillar den där personen, jag vet egentligen inte varför för jag har aldrig riktigt pratat med hen" då är det antagligen via bland annat goda intensioner som skickats genom bland annat kallprat där syftet är att visa att du är vänlig.
 
Lyssnar du på vad personen säger, eller vad personen försöker säga?
 
 
 
Självmedveten | kallprat | |
Upp