Medveten: Dina ordval?

Vi tror att bara för att vi talar samma språk så löser sig allt. Detta är nog föga sant och ser man till marknadsföring och målgrupp blir det extra tydligt. Vilka ord passar när?
 
Olika grupper av människor har olika typer av ordval som får olika typer av effekter. Låt mig förklara lite vad jag menar. Om jag skulle använda ordval som "ja kommer från orten, bror, Yo, vad tror du?" eller "Jag växte upp i Sundbyberg inom Stockholmsområdet" får detta två uppfattning från omgivningen.
 
Visst typ av "språk" eller ordval kan få folk att känna sig distansierade eller relaterande.
 
När jag flyttade till Stockholm så svor jag mycket och tänkte inte alls på vad jag sa. Efter 5 år i stockholm när jag återvände till Ludvika och satt och diskuterade med en vän som bodde kvar sa hon "ditt ordförråd och ordval har förändrats", någonting som jag själv inte reflekterat över. 
 
Ordval kan vara avgörande för att förklara vad man menar. Tänk dig själv att du ska försöka förklara en film som du inte uppskattade. Du får två olika effekter om du säger "filmen var dålig" eller "filmen föll mig inte i smaken på grund av att jag upplevde den som lite långtråkig och innehållslös". 
Även om detta inte var ett superbra exempel så tror jag ni förstår vad jag menar.
 

Självklart är jag ingen mästare som aktivt tänker på vilka ord jag använder, men jag tycker att det är intressant hur ord kan forma en hel uppfattning.
 
Du kanske någon gång har träffat någon vars ordförråd var så komplicerat så du förstod inte vad personen sa och du var tvungen att antingen fråga "vad betyder det?" eller låtsas som att du förstår och bara nicka för att inte känna dig dum.
 
Eller kanske träffat på någon som du fick en känsla var lite outbildad då stavningen var av sämre kvalité och orden lite för breda som "jafan, nejfan, varsego, tackfan, kö'ba" (obs: jag är från dalarna, det är lite så vi talar haha)
Detta betyder såklart inte att det faktiskt är sanningen, men en subtil känsla utav de ordval som används - Lättsam, påläst, översittare, "bryr mig inte"-typ. Ingenting är fel, men kom ihåg att ordval spelar in i andras helhetsbedömning av dig.
Ibland kan man exempelvis tycka att en person som inte kommer från sverige och försöker lära sig svenska kan verka outbildad på grund av korta meningar och svar som inte riktigt är rätt, men det i verkligheten enbart är de svenska orden personen inte lyckats bemästra ännu,
intellektet och personlighet ligger under orden inte i dom.
 
Vad vill jag säga med detta inlägg med mina ordval? Jo, nämligen att jag tycker att det är värt att reflektera över om ditt sätt att använda ord speglar den bilden av dig själv som du vill förmedla?
 
 
 
Självmedveten | ordval | |
Upp