5 saker jag lägger mina pengar på för att effektivisera

 
Jag skulle kalla mig själv för "ekonomisk" vilket absolut inte är samma sak som snål. Jag prioriterar såklart utefter migsjälv och detta är enbart utifrån min egna ekonomi och mina egna förutsättningar just nu. Jag tänkte ändå att det skulle vara kul att visa på de 5 saker jag faktiskt väljer att spenderar pengar på istället för tid!
  1. Hemstädning - Jag "unnar mig" att ha hemstädning trots att jag skulle kunna städa själv. Varför jag tycker det är värt är att städning, förutom tiden att genomföra den, kräven energi i form av planering och inköp av städmaterial. Därför har jag valt att lägga mellan 500-1200 kronor i månaden och hemstädning 1-2 gånger i månaden så att jag kan fokusera på annat. Det är en vardagslyx som frigör mycket energi och tid och jag kommer antagligen aldrig att städa själv igen haha! Plus att jag är riktigt "dålig" på att städa och tycker det är väldigt tråkigt.

  2. Handlar mat online - Jag tycker inte om att gå i mataffärer och handla för ofta, därför handlar jag mat online med hemkörning 1 gång i månaden. Jag lägger ungefär 1 dags planering på månadens mat i from av matschema och att jag sätter mig och beställer, jag har även en lista med det mest återkommande livsmedel men självklart kan jag ta mig en sväng till affären om någonting litet skulle ta slut, men majoriteten av mina matinköp kommer uteslutande från nätet - så slipper jag impulsköpa varor på plats, slipper tänka konstant att "jag måste handla" och slipper även konka på tunga matkassar

  3. Investerar i Disk- och tvättmaskin - detta kanske är självklart, men jag vet att det första som införskaffades till min lägenhet var en diskmaskin och tvättmaskin. Jag finner det extremt onödigt att lägga tid och kraft på att handdiska eller anpassa sig efter tvättscheman för tvättstugan. Detta frigör tid och möjliggör flexibilitet.

  4. Lunchkuponger - Alla arbetsplatser har inte lyxen att ha en närliggande restaurang med förmånliga priser, men som tur är har min arbetsplats just denna förmån. Rabatterat pris vid köp av 10 luncher och det är någonting som underlättar min tid i form av planering och matlagning vilket jag unnar mig minst 1 gång i månaden. Jag vet även att vissa arbeten har rikskuponger som förmån.
  5. Kvalité - Detta känner jag kan komma att bli ett separat inlägg, men detta skulle kunna bli en introduktion. Jag unnar mig inköp av bra kvalité. Det kan låta lite luddit, men jag är inte rädd för att köpa tillexempel dyrare kläder, skor, väskor eller möbler då jag ser det som en investering mer än förbrukningsvaror. Jag räknar såklart alltid med alternativkostnaden och lägger inga orimliga summor på varorna, men genom att köpa dyrare kläder vet jag att dessa håller längre och ser bättre ut än budgetalternativ i sämre tygkvalité. Exempelvis styrkfria ller siden-skjortor som gör intrycket av mig bättre än om jag haft en halvt trasig, genomskinlig skjorta i sämre kvalité men som jag köpt för ett billigare inköpspris. Jag kommer ihåg en man jag dejtade som jobbade inom design som sa "if you dress cheap, you look cheap" vilket det (tyvärr) kan ligga en viss sanning i. 
 
Produktivitet | Hemstädning, Kläderdni, Kvaliténi, investerang, lunchte | |
Upp